x

Drie inzichten die helpen als je jezelf kwijt bent

Bjelke

2 sep, 2019

Doodmoe en intens verdrietig ben ik. Mijn leven staat op zijn kop. Emoties zijn slopend dus wat er gebeurt, put mij uit. Langzaam raak ik mezelf volledig kwijt. De eigenwaarde en het zelfvertrouwen dat ik altijd in meer dan voldoende mate bezat, zijn tot het nulpunt gedaald. Ik weet het niet meer.

Dit is voor mij het nare begin van een lange en heftige periode. Een tijd waarin het lijkt alsof alles waar ik al die tijd zo hard voor gewerkt heb, voor niets is geweest. Waarin ik niet meer weet of ik nou linksaf of rechtsaf moet. Of ik nou wel of niet onder de mensen moet zijn. Of ik nou wel of niet vooruit wil.

Angst en controle

Voor iedereen is de aanleiding en intensiteit anders, maar allemaal krijgen we in ons leven te maken met dieptepunten. Momenten waarop je jezelf niet meer herkent, je niet meer weet wat je wilt of waar je moet beginnen. Je bent jezelf helemaal kwijt bent. En dan is vooruitkijken ongelofelijk eng.

Het liefst kruip je in bed en kom je daar de komende tijd niet meer uit. Omdat je bang bent voor wat er is. Voor waar je geen controle over hebt. Elke keer als je wakker wordt, hoop je dat het een hele nare droom was. Maar helaas is het jouw realiteit en die komt keihard binnen.

Vluchten helpt niet

Hoe graag je ook wil vluchten voor wat er is, wat je overkomt of is aangedaan, dat kan niet. Door werk, kinderen of andere verantwoordelijkheden moet je verder. Je moet jezelf bij elkaar rapen en er iets van maken. Al is dat eigenlijk het laatste dat je wilt.

Want waar begin je? En hoe? Alles is anders en dat is doodeng. Want wat ooit zo vanzelfsprekend was, waar je niet eens over na hoefde te denken, lijkt nu een berg waar je tegenop ziet. En met de beste wil van de wereld heb je geen idee hoe je ooit over die berg heen komt. Omdat je de energie er niet voor hebt. Omdat je de kracht er niet voor hebt. Gewoonweg omdat het vertrouwen ontbreekt.

Leer jezelf opnieuw kennen

Toch ga ik dit aan. Hoe moeilijk en zwaar dat ook is. Want heel diep van binnen weet ik dat ik die berg kan trotseren. Ik zet de eerste en belangrijkste stap en zoek hulp bij een lieve coach. Het zijn kleine stapjes en met regelmaat val ik meters terug.

Maar het helpt mij vooruit. Het is een lang en intensief traject, waarbij ik ontzettend diep moet gaan. Maar het is zo de moeite waard. Ik kom weer in verbinding met mezelf en leer de vrouw die ik ben op een andere manier kennen. Langzaam voel ik de liefde voor mezelf terugkomen. En deze is groter en dieper dan ooit.

Zet die eerste kleine stap

Mijn weg bestaat uit veel verschillende inzichten op meerdere niveaus. De drie basis inzichten die mij openden en hielpen de eerste stapjes in de goede richting te zetten, deel ik hieronder graag met je:

1. Zie je unieke ik
Er is niemand zoals jij. Van buiten en van binnen ben je uniek. En juist dat is zo bijzonder. Maar soms voel je dat helemaal niet zo. Dus wil je aan jezelf werken en dat is goed! Stel jezelf doelen, maar doe dit niet vanuit vergelijking met anderen. Wat wil jij? Gebruik anderen als inspiratiebron hierbij, vanuit een positieve insteek. Probeer elke dag een betere ik te zijn en begin klein. Bijvoorbeeld met de vraag: Wat vind ik wél mooi aan mezelf? En leg daar deze week eens je focus op.

2. Leun eens achterover
Gaan voor iets dat je graag wilt, is top! Er té krampachtig mee bezig zijn, zorgt vaak juist voor het tegenovergestelde resultaat. Je blokkeert, gaat uit verbinding met jezelf en daardoor lukt het niet. En dat valt extra zwaar. Als je dit merkt, leun dan eens achterover. Dat kan letterlijk door in je stoel te zakken, maar ook figuurlijk. Door te gaan wandelen, te mediteren of bewust adem te halen. Stel jezelf eens de vraag: Hoe ziet achterover leunen er voor mij uit?

3. Durf hulp te vragen
Op eigen kracht kun je heel ver komen. Dat geeft een goed gevoel en vaak ook een boost aan je zelfvertrouwen. Maar ook jij kunt niet alles alleen. Het is goed en verstandig om af en toe hulp te vragen bij dingen waar je tegenaan hikt of zelf niet kan. Dat is geen teken van zwakte, maar juist van kracht! Want daarmee geef je jezelf én anderen de ruimte en komt er een waardevolle verbinding tot stand. En daardoor kun jij je richten op de dingen waar jij blij van word en energie van krijgt. Wat is jouw antwoord op de vraag: Waar kan ik deze week hulp bij gebruiken? 

Ik weet zeker dat deze inzichten jou ook helpen naar meer verbinding met jezelf en meer zelfliefde.

Deel dit artikel met anderen

Wellicht vind je deze artikelen ook interessant

Bewust

Bewust

Welke energie hebben jouw woorden? In deze nieuwe podcast aflevering vertel ik je hier veel meer over. Want het heeft meer impact dan je zou denken. Luister mee en raak geïnspireerd om er zelf...

Lees meer

Of kies uit de volgende onderwerpen

Gezin

Healing

Kwetsbaarheid

Liefde

Moederliefde

Moederschap

Ondernemerschap

Ontspannen

Persoonlijke Ontwikkeling

Positiviteit

Prematuriteit

Spiritualiteit

Verbinding

Zelfliefde

Zelfvertrouwen

Volg je mij al op Instagram?

inspiratie | tips | inzichten

×