x

Leer vertrouwen op je intuïtie

Bjelke

29 okt, 2019

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je bent ergens mee bezig, maar het voelt niet goed. Echt onderbouwen waarom dat zo is, kun je niet. Maar iets in je zegt dat het niet klopt. Dat het anders moet. Dat dit niet goed is.

Noem het je onderbuikgevoel, je instinct, je gut feeling, je extra zintuig of je intuïtie. Welke naam je er ook aan geeft, het blijft iets ongrijpbaars. Maar het is tegelijkertijd iets dat iedereen van nature heeft. Het is de stem van jouw ziel, jouw zijn. En het is het onmisbaar in het leven van velen van ons.

Zo vaak ben ik ergens mee bezig, zeg ik ja tegen iets of iemand, of heb ik plannen om iets te doen. En dan is er die knoop in mijn maag. Een bepaalde onrust. Of gewoon een onbestemd gevoel waar ik niet eens woorden aan kan geven. Precies dat, helpt mij zo vaak om het niet of anders te doen. En vaak komt achteraf het besef dat dat het juiste is.

Je gevoel is een kracht

In de jaren dat ik werk als marketeer binnen een grote financiële dienstverlener worden data steeds meer van belang. Een mooie ontwikkeling waarmee veel klantgedrag en toekomstige trends goed onderbouwd, kunnen worden voorspeld. En vaak met succes.

Gekscherend gaat het tijdens overleggen wel eens over ‘buikwrijven’ of de ‘glazen bol theorie’. Dan wordt er gedoeld op collega’s die keuzes maken op basis van hun gevoel. Zonder het volledig met cijfers en analyses te kunnen staven. En daar ben ik er zeker een van.

“Blijf alsjeblieft dichtbij je gevoel, dat is wat hier nodig is.” Dit zijn de lieve woorden van een van mijn collega’s op kantoor. En die komen binnen. Want ik doe juist heel hard mijn best om onderdeel te worden van de grote grijze massa. Van alle collega’s die op basis van data, kennis en ervaring bepalen welke kant we op gaan.

Op de fiets naar huis werken deze woorden nog door. Anders dan eerder die dag geven ze me steeds meer een gevoel van trots. Van onderscheidend zijn. Van anders zijn op een hele fijne en goede manier. Als een kracht! En dat doet me veel.

Verstand en gevoel tegenover elkaar

Het gevolg is dat ik op mijn werk, los van alles dat door cijfers onderbouwd moet worden, steeds meer durf te vertrouwen op mijn gevoel. En het lukt me ook steeds beter om anderen hierin mee te nemen. Omdat ik er zelf achter sta en dit kennelijk ook goed kan overbrengen.

Ik zie mijn gevoelige kant opeens als toegevoegde waarde. Als een positief iets dat ik niet eerder zo heb mogen zien van mezelf. En doordat ik erop durf te vertrouwen, voel ik ook steeds meer. Zo fijn, totdat mijn gevoel heel duidelijk aangeeft dat er thuis iets niet klopt….

Verstand en gevoel staan recht tegenover elkaar. Wat ik voel, is niet wat ik wil en andersom. Maar hoe harder ik mijn best doe om het sterke gevoel te ontkennen, des te meer komt het op me af.

Na lange tijd komt de waarheid aan het licht. Ik ben belogen en bedrogen en dat door de man waarmee ik de rest van mijn leven wilde delen. Waarmee ik een toekomst zag met onze twee kinderen. Maar alles stort in.

Je moet het durven

Hoe ontzettend confronterend deze hele situatie ook is en hoe zwart het gat is waarin ik verzand, mijn gevoel heeft weer gelijk. En dat je gevoel niet altijd in de richting wijst die je zelf voor ogen hebt, is me ook keihard duidelijk geworden.

Maar de allergrootste les uit deze ellende is dat mijn intuïtie te vertrouwen is. Dat ik daar zelfs blind op mag varen. Hoe eng dat af en toe ook is en hoe moeilijk mijn verstand daar soms ook mee om kan gaan.

Durf jij volledig te vertrouwen op je gevoel? Of twijfel je nog te vaak omdat je verstand iets anders zegt? Dat is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Je kunt namelijk trainen om meer en meer op je gevoel te vertrouwen.

Tips voor meer vertrouwen

Graag geef ik je een aantal tips die mij geholpen hebben om meer vanuit mijn intuïtie te leven.

  • Sta bewust open

Als je te geforceerd je intuïtie wilt volgen, ga je op slot en lukt het niet om iets te voelen of waar te nemen. Bewust openstaan heeft ook niets te maken met focus. Het gaat juist om dat wat er is, er ook echt mag zijn. Zonder oordeel.

  • Zoek de rust op

Alleen zijn in alle rust is niet altijd makkelijk te regelen. Of het is te confronterend om alleen te zijn, vanwege de nare situatie waarin je verkeert. Toch helpt alleen zijn bij het vergroten van het vertrouwen in jezelf en je intuïtie. Door het in rust te ervaren, zonder afleiding. Meditatie is ook een manier om meer in rust te komen. Ga op zoek naar een meditatievorm die bij jou past. Dit hoeft niet per sé stilte te zijn.

  • Neem afstand

In tijden van moeilijke beslissingen, neemt je verstand vaak de overhand. Maar juist in zulke gevallen is het ook zo van belang om te luisteren naar de stem van je gevoel. Die is meestal veel minder aanwezig dan de negatieve stem van je hoofd. Daarom helpt het om afstand te nemen door er bijvoorbeeld een nachtje over te slapen of iets heel anders te gaan doen. Door er niet mee bezig te zijn, stel je je open voor wat je intuïtie zegt.

Laat mij je helpen

Vind jij het moeilijk om bij je gevoel, je intuïtie te komen? Of weet je niet precies wanneer je nou de stem van je verstand of van je intuïtie hoort? Ik kan je helpen om hier duidelijkheid in te krijgen. Door een aantal praktische oefeningen tijdens een coachingsessie maar ook door een Pranic Healing behandeling.

In mijn praktijk maak ik graag tijd voor je om jou dichterbij je gevoel te komen. Want dat is de eerste stap om er vervolgens op te kunnen leren vertrouwen.

Deel dit artikel met anderen

Wellicht vind je deze artikelen ook interessant

Bewust

Bewust

Welke energie hebben jouw woorden? In deze nieuwe podcast aflevering vertel ik je hier veel meer over. Want het heeft meer impact dan je zou denken. Luister mee en raak geïnspireerd om er zelf...

Lees meer

Of kies uit de volgende onderwerpen

Gezin

Healing

Kwetsbaarheid

Liefde

Moederliefde

Moederschap

Ondernemerschap

Ontspannen

Persoonlijke Ontwikkeling

Positiviteit

Prematuriteit

Spiritualiteit

Verbinding

Zelfliefde

Zelfvertrouwen

Volg je mij al op Instagram?

inspiratie | tips | inzichten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden met ID 1.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

×