Wat is het toch mooi dat wij mensen met elkaar kunnen communiceren. Dit doen we op verschillende manieren en voor de een is dat makkelijker dan voor de ander. In de pure vorm zijn er vier soorten communicatie te onderscheiden.
- Verbale
- Non-verbale
- Vocale
- Non-vocale
Verbale communicatie is communiceren met woorden en geluiden. Bij non-verbale communicatie gebruik je niet-talige signalen of tekens zoals handgebaren of gezichtsuitdrukkingen. Bij vocale communicatie is er altijd stemgeluid en non-vocale communicatie maakt gebruik van de zintuigen en lichaamstaal zoals gebarentaal.
Ontelbaar
Binnen de Nederlandse taal bestaan er vele woorden. De ‘Dikke Van Dale’ bevat ongeveer 240.000 woorden maar dat zegt helemaal niets. Het aantal Nederlandse woorden is namelijk oneindig. Elke dag komen er woorden bij, verdwijnen er woorden en op basis van bestaande woorden kunnen eindeloos nieuwe woorden worden gemaakt. Het is dus niet bij te houden.
Er gaat als kind een hele wereld voor je open zodra je je eerste woordjes leert. En daar komen elke dag nieuwe bij. In de eerste twintig jaar van je leven leer je tot wel tien woorden per dag. En mede dankzij onze kinderen leer ik ook tegenwoordig nog steeds nieuwe woorden bij ?.
Ons hoofd
Woorden gebruiken we om te praten, te schrijven en te denken. En met dat denken, hebben we het maar druk. Per dag hebben we een ongelofelijk groot aantal gedachten in ons hoofd. Geschat wordt dat de hoeveelheid uiteenloopt van veertig- tot zestigduizend gedachten per dag.
Als je er vanuit gaat dat we zo’n acht uur per nacht slapen, heb je per uur dat je wakker bent meer dan 3000 gedachten. Dat zijn 52 gedachten per minuut dus bijna één gedachte per seconde. Bizar he!
Herhaling
Een groot deel van die gedachten zijn herhalingen en ze zijn lang niet allemaal bewust. Vaak zijn het woorden of zinnen van lang geleden die je hebt opgeslagen in je hoofd en die zich met regelmaat manifesteren. En niet in je voordeel.
Het blijkt dat 60 tot 70 procent van onze gedachten negatief zijn. Dat is ongelofelijk veel. En omdat alles met elkaar verbonden is, hebben deze gedachten invloed op hoe je je fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch voelt.
Je gedachten zijn geen waarheden, maar als je ze lang genoeg herhaalt worden ze vanzelf jóuw waarheid. En omdat we dit gaan geloven kunnen we onszelf dus helemaal gek maken. Met zinnen, maar ook met woorden.
Een paar letters
Graag benoem ik drie van die kleine woorden. Stuk voor stuk woorden die uit een paar letters bestaan en op zichzelf staand niet zo heel veel voorstellen. Maar wanneer je ze samen gebruikt, krijgen ze opeens een diepgaande betekenis. Én hebben ze grote invloed.
Uit eigen ervaring ken ik de impact ervan goed. En ook in mijn praktijk komen deze woorden met regelmaat naar voren in de verhalen van cliënten. Als aandachtspunt, als beperking, als last.
Twijfelstem
De eerste woorden die ik graag noem zijn ‘Wat als’.
“Wat als iemand er iets van zegt?”
“Wat als het me (niet) lukt?”
“Wat als er iets gebeurt?”
Zijn ze herkenbaar? Deze twee woorden schieten door je hoofd als je een keuze moet maken, als je iets moet doen dat buiten die bekende comfortzone valt of als er iets gaat gebeuren waar je geen invloed op hebt. Kortom: als je twijfelt.
Hoe vaak hebben deze woorden jou al aan het wankelen gebracht? En hoe vaak maakte jij het jezelf ontzettend moeilijk door deze woorden te herhalen in je hoofd?
Wat er na de woorden ‘wat als’ volgt, is vaak negatief geladen. Want hier spreekt een angst. Iets dat er niet is, maar heel misschien zou kunnen gaan gebeuren. Of juist niet zou kunnen gaan gebeuren. Bedenk zelf maar eens een voorbeeld uit een eigen situatie. Wat voor gevoel geeft je dat?
Afhankelijke voorwaarde
En wat vind je van ‘Als…dan’?
“Als ik 10 kilo afval, dan ben ik mooi.”
“Als ik dat resultaat bereik, dan word ik gezien.”
“Als anderen mij leuk vinden, dan ben ik gelukkig.”
Wat mij betreft, staat deze met stip bovenaan. Met deze woorden, die vaak gebaseerd zijn op aannames, maak je jezelf namelijk ongelofelijk afhankelijk van anderen of van iets waarvan je niet weet of het zo zal zijn.
Jezelf uitdagen is natuurlijk helemaal prima. Om doelen te stellen en die ook na te streven. Maar vraag je eens af of ze wel haalbaar zijn binnen de door jou gestelde periode. En het moet niet ten koste gaan van je zelfbeeld en zelfvertrouwen.
Wanneer je ‘als…dan’ gebruikt, dan leg je de verantwoordelijkheid voor hoe jij over jezelf denkt en hoe jij je voelt buiten jezelf neer. Dat is vragen om problemen. Want met wat die ander vindt, bereik jij nooit een tevreden ik.
Jij bepaalt
Het gaat erom wat jij vindt. En iedereen wil wel iets aan zichzelf veranderen. Maar hou het reëel en haalbaar. En vooral dicht bij jezelf. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. En het is natuurlijk super als je omgeving daar een bijdrage aan levert, maar dat mag niet je geluk bepalen.
Het zijn kleine woorden, maar als je het toestaat hebben ze grote gevolgen. Probeer je eens bewust te zijn van de momenten dat jij deze woorden gebruikt. Misschien gebeurt dit wel vaker dan je denkt.
Bewust proberen
Veroordeel jezelf er niet om, ben je er alleen al van bewust. Dat is meestal de eerste stap in het aanpassen van denken en doen. En als je je er steeds bewuster van bent dat je deze woorden gebruikt, is het tijd om er daadwerkelijk iets mee te doen!
Jij bent het waard om jezelf mooi, geliefd, gewaardeerd en gelukkig te voelen. Wat anderen daar ook van denken. Dus probeer deze kleine woorden vanaf nu geen grote gevolgen meer te laten hebben. Hoe lastig dat soms ook is. Geloof erin en het lukt je!