x

Hoe inspannend is ontspannen voor jou?

Bjelke

12 sep, 2019

Even lekker relaxen. Het is zo snel gezegd en het klinkt zo kinderlijk eenvoudig. Jarenlang vind ik dat best lastig. Voel ik me nutteloos als ik een keer achteruit hang of met een boek op de bank zit terwijl er nog zoveel te doen is.

Dan word ik onrustig. Want mezelf bezig houden is een van mijn sterke punten. Met to-do lijstjes van het werk, activiteiten plannen, het huis stofzuigen, de was strijken enzovoorts vul ik mijn kostbare vrije tijd.

Terug naar de basis

Ontspannen is voor mij hard werken. Dat is echt zo! En hulp vragen doe ik niet graag en dat is ook niet makkelijk voor me. Omdat ik andere mensen niet wil lastig vallen, belasten en omdat ik dat als een tekortkoming van mezelf zie. Ik kan het allemaal zelf wel.

Vreemd genoeg komt daar verandering in als ik moeder word. Juist als ik nóg meer te doen krijg, gun ik het mezelf soms dat niet alles continue af kan zijn. Want dat kan gewoonweg niet.

Dit helpt me om er anders naar te gaan kijken. Om terug te gaan naar de basis. Door te bepalen wat nu echt móet gebeuren en wat niet. En te bedenken dat er morgen ook een dag is. Dat er niets mis zal gaan, instort of het begeeft als ik de boel een keertje niet helemaal aan kant heb.

Maar het blijft een uitdaging voor me. Want als je je zo moet inspannen om te ontspannen, hoe relaxed ben je dan eigenlijk?

Ontspannen is loslaten

Ont-spannen staat letterlijk voor het ‘niet spannen’ van iets. Dus loslaten. En dat kan lichamelijk, mentaal of emotioneel zijn. Voor iedereen is dit anders en op welk niveau losgelaten moet worden kan ook telkens verschillen. De ‘dikke van Dale’ zegt het volgendeꓽ

ont·span·nen

1 losmaken wat gespannen is
2 door afleiding tot rust laten komen

Beide hele mooie omschrijvingen die niet nieuw zijn en waar we allemaal een zekere invulling aan geven. Maar juist die invulling bepaalt iedereen zelf. Het belangrijkste is dat je je bewust bent van het loslaten. Dat er daadwerkelijk spanning uit je hoofd of lijf verdwijnt. En dat je je daarna lichter en fijner voelt.

Zo houdt de een ervan om te ontspannen door zware fysieke inspanning te leveren, zoals hardlopen, spinning of een teamsport. Terwijl anderen ervoor kiezen voor meer rust met zwemmen, yoga of meditatie. Alles is goed. Heel mooi juist hoe iedereen dit op een andere manier invult en beleeft.

Hoe ik leerde

Zelf heb ik door de jaren heen geleerd om echt te kunnen ontspannen. Door meditatie, ademhaling en bewustwording. Nu sta ik het mezelf toe. Ik gun het mezelf. En het kost me niet eens moeite. En dat is voor iemand die dat van nature ontzettend moeilijk vindt, een openbaring.

Wat mij hier ook enorm bij helpt, is het besef dat ik goed ben zoals ik ben. Dat ik niemand iets hoef te bewijzen. En dat mijn kracht van binnen zit. In hoe ik me voel en wat ik over mezelf denk. En dat dit niet bepaald wordt door hoe schoon mijn huis is, hoe hard ik werk en hoe snel ik to-do lijstjes afvink.

Blij zijn met wie je bent en wat je hebt. Dat klinkt zo mooi. Maar het ís ook zo ontzettend mooi! Want daar begint het. Bij hoeveel je van jezelf houdt. Hoeveel je jezelf gunt. En ontspannen hoort daarbij. Op een manier die bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Dat verdient iedereen, dus jij ook!

Healing helpt

Is het moeilijk kunnen ontspannen herkenbaar voor jou? Dan kan het goed zijn dat je regelmatig last hebt van hoofdpijn, een pijnlijke nek of een verhoogde ademhaling. Ook opgetrokken schouders zijn een teken dat je spanning vasthoudt en die is meestal lastig los te krijgen.

Sinds een jaar heb ik de bijzondere wereld van Pranic Healing ontdekt. Een healing systeem zonder fysieke aanraking die gebruik maakt van levensenergie. Energie is overal in en om ons heen. En juist dát maakt dat het zo beïnvloedbaar is.

In mijn praktijk pas ik regelmatig een ontspannende behandeling toe op cliënten die moeite hebben met ontspannen. En de resultaten zijn geweldig. De mensen vallen nog net niet in slaap op mijn stoel. Zo wonderlijk!

Blijf met spanning in je lijf of moeite met ontspannen niet doorlopen. Het kan namelijk leiden tot veel ergere klachten. Ik help je graag te ontspannen zodat je ruimte krijgt om dichterbij jezelf te komen. Laat me weten wat ik voor jou kan doen.

Deel dit artikel met anderen

Wellicht vind je deze artikelen ook interessant

Bewust

Bewust

Welke energie hebben jouw woorden? In deze nieuwe podcast aflevering vertel ik je hier veel meer over. Want het heeft meer impact dan je zou denken. Luister mee en raak geïnspireerd om er zelf...

Lees meer

Of kies uit de volgende onderwerpen

Gezin

Healing

Kwetsbaarheid

Liefde

Moederliefde

Moederschap

Ondernemerschap

Ontspannen

Persoonlijke Ontwikkeling

Positiviteit

Prematuriteit

Spiritualiteit

Verbinding

Zelfliefde

Zelfvertrouwen

Volg je mij al op Instagram?

inspiratie | tips | inzichten

×