x

Een compliment went

Bjelke

4 mei, 2020

Sinds het ontstaan van Social Media is het heel normaal geworden om ons leven met regelmaat online met anderen te delen. Met gemak maken we iedereen deelgenoot van wat er allemaal gebeurt, wat we meemaken en hoe we ons voelen. Veelal zijn dit positieve berichten.

Via Facebook, Instagram, Linked In zetten we onszelf in de spotlight en genieten van de likes en reacties die we daarop ontvangen. Dat geeft ons een goed gevoel en zorgt ervoor dat we waardering ervaren voor wie we zijn, wat we kunnen en wat we doen.

Maar hoe anders is het als je niet online maar face to face een goed bedoeld compliment van iemand krijgt? Wat doet dat met jou? Ben jij er blij mee en bedank je oprecht de gever van het compliment? Of zorgt het er juist voor dat je je onzeker(der) voelt en wil je het liefst meteen ergens anders over praten?

Complimenten maken ons vaak verlegen en zorgen ervoor dat we ons ongemakkelijk en onzeker voelen. Terwijl het doel ervan juist het tegenovergestelde is. Best apart. Vooral in een wereld waarin we op Social Media schreeuwen om gezien, gewaardeerd en geaccepteerd te worden.

Spiegeltje, spiegeltje…

Waar is het ooit misgegaan? We willen dolgraag aandacht van alles en iedereen. Waardering voor wie we zijn, wat we doen en wat we bereiken. Maar omgaan met een oprecht compliment vinden we veel te lastig.

De manier waarop we omgaan met complimenten, is meestal een weerspiegeling van hoe we over onszelf denken. Aan de reactie die we geven als iemand ons met een positieve opmerking verrast, ligt de mate van zelfvertrouwen en eigenwaarde ten grondslag.

Als jij goed in je vel zit, positief denkt over jezelf en jezelf de moeite waard vind, reageer je heel anders op een compliment dan wanneer dit niet zo is. Dan krijgt die negatieve stem in je hoofd de overhand. De stem die aangeeft dat de persoon die het zegt het ‘toch wel niet zal menen’. Dat het niet waar is omdat iemand anders juist beter, mooier of knapper is. Dat het nooit zo positief bedoeld kan zijn. Want dat ben je niet waard, toch?

Of het gevoel dat je egoïstisch bent als je een compliment aanneemt, overheerst. Dat je daarvoor gewoonweg niet dankbaar voor mag en kan zijn. Het tegendeel is volgens mij waar.

Leren accepteren

Een compliment aannemen en daar degene die het zegt voor bedanken, is iets heel moois. Voor allebei. Want zowel voor het geven als voor het ontvangen van een compliment moet je je kwetsbaar durven opstellen en je hart openen.  Maar juist dat is zo moeilijk!

Gelukkig kun je leren om met complimenten om te gaan. Om dit soort lieve, mooie en waardevolle opmerkingen in je voordeel te laten werken. Je te laten groeien in zelfvertrouwen en eigenwaarde. Twee punten waarop onze eigen kritiek, ons perfectionisme en het altijd maar vergelijken met anderen zoveel negatieve invloed hebben.

Het begint met het kleine woordje ‘dankjewel’ als iemand je een compliment geeft. Wat dit compliment ook betreft en hoe je daar op dat moment zelf ook over denkt. Alleen een simpel ‘dankjewel’ maakt al zo’n wereld van verschil. Voor jezelf maar ook zeker voor de ander.

Het hart spreekt

Een compliment is een geschenk, een cadeautje, dat jij zomaar krijgt van iemand die jou een warm hart toedraagt. Hoe klein maar tegelijkertijd groots kan het zijn.

Sinds ik na een lange weg van intens verdriet weer van mezelf hou en weet dat ik volledig op mezelf kan vertrouwen, kan ik ook makkelijker complimenten accepteren. Ik dank de gever er zelfs oprecht voor. En dat voelt zo goed.

Die verandering is er natuurlijk niet van de een op de andere dag. Ik stel mezelf kwetsbaar op en vertrouw in het goede van de ander. Dat is het waardevolle begin. En ik merk dat het steeds makkelijker wordt. Voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving.

Keep it simple

Zware periodes in je leven zorgen ervoor dat je leert waarderen wie je bent. En dat je daar trots op kunt zijn. Dat is de basis van zoveel moois om op verder te bouwen. En het begint met kleine dingen. Zoals openstaan voor complimenten.

Door met een glimlach het eenvoudige ‘dankjewel’ te zeggen als iemand iets liefs tegen je zegt, kunnen twee mensen zich al heel anders voelen. Probeer het gewoon eens en ervaar dat het went!

Deel dit artikel met anderen

Wellicht vind je deze artikelen ook interessant

Bewust

Bewust

Welke energie hebben jouw woorden? In deze nieuwe podcast aflevering vertel ik je hier veel meer over. Want het heeft meer impact dan je zou denken. Luister mee en raak geïnspireerd om er zelf...

Lees meer

Of kies uit de volgende onderwerpen

Gezin

Healing

Kwetsbaarheid

Liefde

Moederliefde

Moederschap

Ondernemerschap

Ontspannen

Persoonlijke Ontwikkeling

Positiviteit

Prematuriteit

Spiritualiteit

Verbinding

Zelfliefde

Zelfvertrouwen

Volg je mij al op Instagram?

inspiratie | tips | inzichten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden met ID 1.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

×